Lak@rt viert het Jaar van het Glas met een Unieke Tentoonstelling!

Gepubliceerd op 25 juni 2022 om 13:12

De Verenigde Naties riep 2022 uit tot ‘het jaar van het glas’, en om dit te vieren, presenteren we een bijzondere tentoonstelling met maar liefst 17 getalenteerde glaskunstenaars.

Meer dan Glas in Lood en Glasblazen

Bij glaskunst denken velen aan glas in lood of glasblazen, maar er is een derde, minder bekende tak: glasfusie. Hierbij wordt koud glas in een oven gecontroleerd versmolten. Door compatibel glas in verschillende vormen te combineren, ontstaan unieke kunstwerken.

Ontdek de Magie van Glasfusie

Het doel van dit evenement is om de fascinerende wereld van glasfusie in de schijnwerpers te zetten en het publiek kennis te laten maken met deze unieke kunstvorm. Glaskunstenaars werken vaak jarenlang intensief met glas, een materiaal dat geen grenzen kent in creativiteit. Nog te veel van deze kunstenaars blijven onder de radar en worden zelden opgemerkt in galerijen en tentoonstellingen en het aanbod aan glasfusie-opleidingen is niet groot. Dit evenement biedt een unieke kans om deze kunstvorm te ontdekken.

Een Spannende Competitie

Een onafhankelijke jury zal de kunstwerken beoordelen en drie laureaten selecteren. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Voorbeelden van Glasfusie

  • Vormsmelten: van een bestaand beeld of voorwerp wordt via mallenbouw een nieuw identiek voorwerp in glas gecreëerd
  • Pâte de verre: glaskorrels worden in een schaalmal gelegd en gecontroleerd verhit, wat resulteert in schalen, beeldjes of composities
  • Schilderen met glas: op een vlak stuk glas wordt met glaskorrels en glaspoeders een realistische of abstract.e compositie gecreëerd

Grensverleggende Creativiteit

Glaskunstenaars gaan verder dan alleen het fuseren van glas. Ze experimenteren met het insluiten van diverse materialen, vlecht- of naaiwerk in glas, boetseren van glaskorrels, keramische transfers, glas inkleuren, plooien en deformeren. Dit ‘monnikenwerk’ vereist delicate stookprocessen en herhaaldelijke handelingen, wat resulteert in unieke kunstwerken.

Welkom in onze wereld van glas!

Foto's Guy Kasier

En geniet ook nog van het  het prachtige gedicht van Adelheid Dhondt, zoals door haar voorgelezen op de opening van de tentoonstelling.