Ontmoet onze kunstenaars: Marc De Ridder 3

Kunst is voor Marc meer dan alleen een manier om zichzelf te uiten. Het is ook een krachtig middel om diepgaande verbindingen met anderen te smeden: met mensen die, toevallig of niet, zijn pad kruisen en met ons, de toeschouwers.

De kunststroming Arte Povera, letterlijk 'Arme kunst' is een grote inspiratiebron voor Marc's werk. Arte Povera staat voor zintuiglijke, gepassioneerde kunst.  Geen strakke vormen, maar grillig, zoals het leven zelf. De gebruikte materialen zijn natuurlijk
en/of ongebruikelijk. Installatiewerk is vaak speciaal gekozen voor een specifieke locatie,  en soms slechts tijdelijk van aard. Het proces van het maken is heel belangrijk en heeft voorrang op de mogelijkheid op het verkopen van een werk.  En dit beschrijft ook perfect de indrukwekkende installatiekunst van Marc.

Kijken naar kunst  is vooral ontdekken hoe een kunstenaar denkt en mee in zijn wereld stappen. Ik neem je graag mee in de denk- en belevingswereld van Marc zoals ik het begrepen heb.

‘Er is geen lelijke kunst’, zegt Marc. Hij vraagt ons om verder te kijken dan de oppervlakte die we vaak als 'mooi' of 'lelijk' bestempelen. Laat kunst een trigger zijn om ons te doen nadenken, te verrassen, of uit te dagen. Je kan zelfs van kunst leren houden die je eerst lelijk vond of niet begrijpt. 

 Door je te verdiepen in de kunstenaar en zijn verhaal en het verhaal van het kunstwerk te horen, verandert je perspectief. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar door veel naar diverse kunst te kijken.

Marc’s favoriete projecten zijn de projecten die hem uit zijn comfortzone halen. Hij heeft geen angst voor het onbekende—integendeel. Elke stap, hoe onzeker ook, draagt bij aan de voltooiing van iets boeiends en verrassend. Vaak wordt het juist magisch als hij voor een onoplosbaar lijkend probleem komt te staan en op dat moment de juiste persoon op zijn pad komt, die hem kan verder helpen met een inzicht of een advies.

Tree of Joy

Persoonlijke ervaringen spelen een grote rol in de werken van Marc. Een voorbeeld is zijn ‘Tree of Happiness’.  Marc houdt van bomen. Ze vertegenwoordigen voor hem het leven zelf, veerkracht, groei en geluk. Als hij zich dan afvraagt hoe hij dit gevoel kan overbrengen op ons, valt zijn keuze op een boom en hij vervangt de takken door kleurrijke ballen, het favoriete speelgoed van kinderen en die een gevoel van blijdschap en energie oproepen.

Volgende maand kan je in Schellebelle tijdens Kidmie de boom in volle glorie bekijken. Als je voor het kunstwerk staat, vraag je niet af of je dit mooi of lelijk vindt, maar voel  de grootsheid van dit kunstwerk en verplaats je in Marc zijn wereld. Komt de intensiteit van het werk bij je binnen?  Zelfs als je niet meteen die connectie voelt, is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de monumentale omvang van dit werk. Bedenk dan dat dit kunstwerk het resultaat is van het werk van één man die met veel inspanning, maar vooral met veel creativiteit en liefde voor de kunst, deze 'Boom van vreugde' heeft gecreëerd.

Ik hoop dat ik met deze reeks een inkijk heb kunnen geven in Marc zijn wereld en een aanzet kan geven om anders over kunst te gaan denken. Wat ik vooral zal onthouden uit ons interview is het vermogen van Marc om zich volledig over te geven aan het creatief proces, niet gehinderd door de mening van anderen of wat het eindresultaat zal zijn van zijn werk.

En ga dus zeker eens kijken naar Kidmie in de oude fabriek Velba in Schellebelle

Christel Foncke

 

Klik op de foto's om te vergroten

 

Foto 1-3: een installatie 'Back to basis' die in Moerkerke staat en waar Marc zowel binnen als buiten een fantasiewereld heeft geschapen waar je volledig wordt ondergedompeld in zijn wereld..
Foto 4: Astral enigma